By:

Paul Efrim

"Noi nu știm ce se întîmplă după ce omul moare"

Eu am fost născut pentru…? 

Eu am fost născut deoarece… nu… pentru că eu să aduc ca un fel… de exemplu mai mulți bani în familie, să… mă gîndesc… să-i ajut pe părinți… și gata.

Care e esențiala greașeală a tuturor părinților?

Poate să fie obligațiunea ca să faci temele la o oră, eu asta cred. Deoarece, spre exemplu, să spunem, ești obosit și te bagă să faci temele, dar Tu fiind obosit nu ai toate capacitățile la momentul dat și îndeplinești incorect tema.

Cind ați mințit pentru prima dată…? 

Cred că… pe la 5 ani (ultima a fost săptămîna trecută).

Enumerați 5 calități pe care le considerați tangențiale cu ale tatălui Dumneavoastră? 

Deștept, hîtru, neînfricat, liber și darnic.

Paul Efrim. Век абсурда. www.brw.md, BRW Magazine

Lumea celor maturi – cum e ea?

Eu cred că este foarte grea, deoarece ei trebuie să lucreze mult mai mult, să îndeplinească lucruri pe care noi nu le putem, care pot să fie foarte grele. Și… dacă de exemplu au un copil – trebuie să aibă grija de el și asta eu tot socot un lucru greu.

Ce nu vor înțelege niciodată părinții?

Nu vor înțelege niciodată la ce noi ne gîndim, posibil, pentru că noi sîntem de vîrstă mai mică și ei au fost, da ei probabil nu mai țin minte, de exemplu la ce se gîndeau sau lumea copiilor – ei asta nu mai țin minte.

Ce calități și momente fac pe om să fie bogat? 

Inteligența, pentru că, dacă ești deștept îi clar că poți să te gindești la planuri sau la lucruri pe care poți pe alții să-i amăgești, să-i hîtrești și nu prin metoda minciunii – prin deșteptăciune. Sînt diferite propoziții sau ghicitori de logică, de exemplu poate să fie, asta în engleză, eu vă traduc – ce a făcut soarele, dar scrie de două ori “a făcut” și tu de asta nu poți să-ți dai seama și copilul crede că-i scris o data, de exemplu și tu l-ai amăgit, ca un fel. “The Sun is bigger than the Earth” — și poate să scrie “The Sun is bigger bigger”, dar tu să nu observi al doilea și asta-i.

Ce calități trebuie să posede un politician?

Trebuie să fie deștept, inteligent, neînfricat, pentru ca să nu se teamă să răspundă. Trebuie să gîndească pozitiv și mereu să vorbească la temă, să nu schimbe temele sau să vorbească despre altceva.

Paul Efrim. Век абсурда. www.brw.md, BRW Magazine

De ce oamenii au frică de moarte?

Deoarece noi nu știm ce se întîmplă după ce omul moare, dar dacă… Noi nu știm dacă reîncarnarea este posibilă și dacă noi probabil am ști – noi nu ne vom teme atît de tare, dar oamenii care nu sînt fricoși de moarte, probabil au relații foarte rele în familie și lor nu le mai trebuie viața.

Cum ar trebui să fie un jurist adevărat?

Trebuie să fie hîtru, deștept, pentru că dacă ești avocat care, mă scuzați de expresie, prost —  nu vei putea să-l salvezi pe omul care pe tine te-a chemat să-l ajuți. Dar dacă vei fi deștept – primești bani din asta și îl ajuți pe un om de la… să ajungă la închisoare sau să fie tratat rău, urît.

Care ar fi reacția Dumneavostră în caz că vi se propun țigări/substanțe narcotice sau alte substanțe interzise? (cu condiția că părinții nu ar afla niciodată)

Eu cred că i-aș spune băiatului sau fetei, sau cine mi-ar propune – să și-l ia înapoi, să le fumeze el sau asta, că în primul rind asta e risipă de bani și nu are sens să fumezi sau să iei narcotice, deoarece asta îti scurtează viața și tu doar dorești să trăiești mai mult, dar nu mai puțin.

Care e pentru Dumneavoastră diferența între mamă și tată? Ce influență asupra vieții Dumneavoastră au fiecare dintre ei în parte?

Mama este la genul feminin, tata este la genul masculin. Mama e de mai multe ori acasă, mama de mai multe ori are grjă de mine. Acuma lumea spune… majoritatea spun că mamele fac mîncare, dar la noi în familie dimineața face mama, seara face tata, dar tatăl este… la noi în familie tatăl este mai… ca un fel mai mult timp petrece cînd facem lucruri în doi. Mama m-ajută, mă ia de la școală, lucruri, dar tata de exemplu – putem să ne uităm meciuri de fotbal în doi, mai demult am făcut puzzle-uri în doi, Lego.

Ce e obligat să facă fiecare om de pe pămînt?

Este obligat să nu dăuneze lumii în care trăiesc, în care trăim, pentru că lumea nu e doar pentru unul, dar e pentru mai mulți. El este obligat să se comporte normal în societate și gata.

Primul lucru pe care îl voi face cînd voi crește mare este…? 

Eu cred că mă voi… cred că voi face facultatea de drept, deoarece, v-am spus că dacă, de exemplu, nu voi deveni fotbalist – voi deveni avocat și asta mă va ajuta în profesia mea următoare, probabil.

Читайте также:

By: /
Мишель и Артём Дамир

«Не все люди, у которых есть деньги, что-то из себя представляют».

1951 0
By: /
Christian Burdea

"Cînd voi fi matur, vreau să fiu președinte"

1688 0