By:

„Tribut” pentru cei îndrăzneți

Viața adesea ne provoacă la încercări. Unii se supun regulilor - devin mai tacuți și mai ascultători, alții, cei mai curajoși și îndrăzneți acceptă provocarea de a schimba lucrurile și se deschid cu culori și mai aprinse.

„Când viața iți dă lămâi, fă limonadă!” – această vorbă deja clasică, practic ne sfătuiește să luăm partea bună dintr-o situație ce  pare negativă. Atunci, când iarnă neașteptată apare în sezonul de primăvară, cel mai curajos designer pleacă în străzi și transformă molozul în locuri confortabile cu bănci și scaune. Provocare acceptată de Mihai Stamati.

Într-o perioadă de criză creativă, tânăra videoograf colaborează cu artiștii locali și designerii de modă. Mergând împotriva legilor stricte ale marketingului, creează o serie de video, cu idei îndrăznețe. Provocare acceptată de Marina Bernaz.

Când inima unui pompier bate la unison cu inima celor pe care i-a salvat din foc, când face copiii internați în spital mai fericiți, decorând pereții secțiilor cu personaje din desene animate. Este mai mult decât o provocare acceptată de Dmitrii Polscin.

Iarna este sezonul, când totul devine gri, însă cel mai curajos artist, în ciuda condițiilor meteorologice și lipsei de finanțare, «îmbracă» zidurile clădirilor urbane în amintirile frumoase de vară. Provocare acceptată de Dmitrii Potapov.

Suntem înconjurați de oamenii interesanți, creativi de diferite vârste, naționalități și statuturi sociale. Medici talentați, muzicieni de stradă, gazde TV și poeți, diplomați și actrițe care prețuiesc valorile familiale și sociale: să-ți iubești și să-ți apreciezi familia, casa, onoarea și respectul față de alte generații și care sunt prea modești pentru a se declara «eroi».

În acest an, Château Vartely a decis să-i încurajeze pe cei îndrăzneți care au acceptat provocarea de a-și urma visele și de a contribui ca cultura și oamenii să devină mai buni și mai frumoși.

Dmitrii Potapov

„A desena este alegerea conștientă. Este ceea, ce-mi place și ce mă bucură. Vocația mea e să dovedesc altora — posibil să faci orașul mai frumos, chiar dacă nu ești un pictor renumit. Dar, pe lângă desen, pentru mine este important să împărtășesc experiența cu toată lumea, să promovez persoanele de artă, indiferent de competențele lor. Schimbul de experiență și cooperare este cel mai efectiv instrument pentru a face Chișinăul mai frumos.»

Dmitrii Polscin

 

„Copiilor mei deseori le zic: „vrei să schimbi lumea, începe cu tine însuți». Sper că într-o zi toată lumea va gândi la fel. Întotdeauna am vrut să ajut oamenii. Sunt îndrăgostit de profesia mea — pompier, este cea mai bună alegere. Deasemenea, încerc să ajut oamenii în diferite proiecte sociale. Nu sunt erou, sunt o persoană obișnuită. Mă face foarte fericit faptul, că am reușit să fiu util cetățenilor. Astăzi cineva trăiește datorită acțiunilor echipei noastre. Aceasta mă motivează și mai mult.

Mă bucur că filmulețele noastre sunt de folos pentru mulți oameni, la fel ca și desenele pentru copii realizate în spațiile spitalului. 

În ultimii 15 ani au fost salvați zeci de oameni. Ce poate fi mai valoros decât să salvezi o viață? Sperăm că acești oameni sunt mulțumiți de a doua șansă de a trăi.»

Mihai Stamati

 

„În general sunt pasionat de creație și experimentez mai multe forme ale ei. Îmi place să gândesc lucruri, obiecte, povești chiar, reieșind din diferite circumstanțe și din relația mea cu oamenii. Mă simt bine în lumea designului și în clipa asta îmi dedic aproape toată energia pentru a crea în acest domeniu.

De fapt, în proiectele pe care le-am făcut până acum nu am pornit de la premisa de a crea în mod special ceva pentru oraș. Asta ar fi prea eroic. Impulsul de a crea e altul. El se naște din circumstanțe reale și din idei care vin datorită unor factori sociali. Toate acestea, plus bucuria creației duc la materializare, de care, în final ajunge să se bucure și orașul. Cred că fiecare trebuie să-și facă cu pasiune meseria. Acesta este aportul cel mai important pe care-l poți aduce comunității.

„Erou” este un calificativ greu, e ceva superlativ. Nu aș face uz de el decât în cazuri speciale. Eroismul, până la urmă, e un act de jertfire, ceea ce eu nu consider că fac prin activitatea mea. Nu e neapărat cel mai bun aspect, dar pentru mine profesia nu se delimitează în timp și spațiu de restul lucrurilor. E un stil de viață în care mă străduiesc să rămân sincer, neinfluențat de modă și consumarism, cu o atitudine un pic ostil în fața compromisurilor. Datorită acestui fel de a fi au rezultat proiecte care au sensibilizat oameni, care le-au trezit amintiri și care mi-au alimentat bucuria creației. Eu pun preț pe aceste lucruri și le consider extrem de importante în ceea ce fac.»

Marina Bernaz

«Deși Chișinăul nu este orașul meu natal, anume aici am crescut ca profesionist și ca personalitate.
Mult timp luptam cu mine însumi — sub jugul timpului și al prestigiului, vroiam să devin cineva din categoria avocaților sau economiștilor. Destul de repede mi-am dat seama că nu pot să fug de dorințele sale și că componenta creatoare a unui anumit artist este dominantă în caracterul meu. De la inceput mă exprimam în muzică, acum profesia mea îmi permite să mă exprim în mod vizual, nu prezic ce se va întâmpla în continuare, dar în orice caz lucrul meu va fi legat de expresia creativă.»

4479 0
Читайте также:

By: /
Янош Петрашку

Движение. Искусство. Танец. Эмоция. Эти слова заряжают энергией театр M.A.D.E. Mișcare. Artă. Dans. Emoție. Когда речь и язык оказываются бессильными, в дело вступает пластика. Герой нового интервью цикла "АнтиКризис жанра" — основатель единственного в Молдове physical theatre Янош Петрашку.

6656 0
By: /
Арт-проект «Show me your pain». А что есть ваша БОЛЬ?

А вы когда-нибудь задумывались о том, какая она – ваша боль? Представляли, какого она цвета, запаха, какая у неё текстура или тембр? Участники арт-проекта «Show me your pain» погрузились в экспериментальную атмосферу, которая позволила каждому осознать своё восприятие боли, рассмотреть её с разных ракурсов и позиций.

2631 0